2022-11-08 04:00Прессъобщение

Geely и Renault Group подписват рамково споразумение за създаване на водеща компания за технологии за задвижване

Нова глобална компания за разработка, производство и доставка на усъвършенствани хибридни двигатели с ниски вредни емисии

• Рамковото споразумение предвижда Geely и Renault Group да притежават 50-процентни дялове в новата компания
  • Новото партньорство цели лидерство в хибридните и високоефективни решения за задвижване от следващо поколение, за да отговори на търсенето в световен мащаб за години напред
  • Инициативата е част от трансформацията „Renaulution“ в Renault Group и прехода на Geely към интелигентни услуги за електрическа мобилност
  • Новата компания ще обслужва множество марки по цял свят с пълна гама от най-добрите в класа задвижващи системи, включително електрифицирани решения
  • Новата компания ще се състои от 17 завода за задвижване и 5 центъра за научноизследователска и развойна дейност на 3 континента с около 19 000 служители, обслужващи 130 държави
  • Нова организационна структура, съчетаваща стратегически отпечатък и атрактивен бизнес модел, ще приветства нови партньори своевременно

Geely Holding Group (Geely Holding), Geely Automobile Holdings Limited (Geely Auto HK.0175) (колективно наричани „Geely“) и Renault Group подписват необвързващо рамково споразумение за създаване на нов глобален лидер за разработка, производство и доставка на най-добрите в класа хибридни и високоефективни термични задвижвания.

Съгласно рамковото споразумение Geely и Renault Group ще притежават съответно 50-50 дял в новата компания.

Новата компания ще бъде самостоятелен глобален доставчик на решения за задвижване, произвеждащ следващо поколение хибридни двигатели и разработвайки въглеродно неутрални и нискоемисионни технологии в пет глобални центъра за научноизследователска и развойна дейност. Очаква се при стартирането новата компания да обслужва множество индустриални клиенти, включително Renault, Dacia, Geely Auto, Volvo Cars, Lynk & Co, Proton, както и Nissan и Mitsubishi Motors Company. В бъдеще партньорството може да предлага технологии за задвижване на автомобилни марки от трети страни.

Новата компания планира да управлява 17 завода за задвижване на 3 континента, в които работят общо около 19 000 души. Тя ще има общ капацитет от над 5 милиона термични, хибридни и plug-in хибридни двигатели и трансмисии годишно, обслужвайки над 130 страни и региони. Съвместното продуктово портфолио и регионален отпечатък на новата компания биха могли да предложат решения за 80% от световния пазар на двигатели с вътрешно горене.

Новината за това споразумение съвпада с Деня на капиталовия пазар на Renault Group в Париж, на който Групата очерта набор от инициативи за ускоряване на своята трансформация и сподели своята средносрочна финансова перспектива.

Renault Group ускорява своята трансформация Renaulution, за да улови стойност в цялата нова автомобилна верига на стойността, и в тази връзка ние сме щастливи, че договорихме планове за амбициозно партньорство с Geely, за да продължим да развиваме технологиите за термични и хибридни двигатели които ще останат критична част от автомобилната верига за доставки за десетилетия напред. Ще можем да предложим най-доброто в класа по отношение на задвижване и електрифицирани решения на множество автомобилни марки по целия свят, освобождавайки пазарния потенциал за тази технология с ниски емисии.

Лука де Мео, главен изпълнителен директор Renault Group

Днешното споразумение с Renault Group ще даде възможност за създаването на глобален лидер в хибридните технологии, който да осигури високоефективни усъвършенствани решения за автомобилните производители по целия свят. Очакваме с нетърпение да работим заедно с Лука де Мео и неговия екип в Renault, за да превърнем това партньорство в реалност. Това споразумение се основава на ангажимента ни да използваме нашата групова технологична експертиза и портфолио от марки, за да продължим нашето пионерско пътуване в устойчивостта и създаването на стойност, което води до съвършенство за потребителите.

Ерик Ли, председател Geely Holding Group

Новата компания ще приветства партньори и акционери, привлечени от възможността да допринесат за водещите в индустрията екосистеми с ниски и нулеви емисии „от люлка до гроб“ по целия свят.

Очаква се това рамково споразумение да доведе до официално обединяване през 2023 г. Допълнителни подробности за новото дружество се очаква да бъдат обявени през следващите месеци.

Renault Group е в челните редици на променящата се мобилност. Подсилена от Алианса с Nissan и Mitsubishi Motors и уникалния си опит в електрическата мобилност, компанията включва 5 допълващи се марки - Renault, Dacia, LADA, Alpine и Mobilize - предлагащи устойчиви и иновативни решения за мобилност на своите клиенти. Установена в повече от 130 държави, Групата продава 2,7 милиона автомобили през 2021 г. В компанията работят повече от 160 000 души, които изповядват нейната цел всеки ден, за да може мобилността да сближи хората. Готова да се справи с предизвикателства както на пътя, така и в лицето на конкуренцията, Renault Group се ангажира с амбициозна трансформация, която ще генерира стойност. Тя е съсредоточена върху развитието на нови технологии и услуги и нова гама от още по-конкурентни, балансирани и електрифицирани автомобили. В съответствие с екологичните предизвикателства, амбицията на Групата е да постигне въглероден неутралитет в Европа до 2040 г.