2021-06-16 08:00Прессъобщение

møbilize ускорява разработките си за устойчива и отговорна мобилност

Работа с различните страни, участващи в мобилността, за подобряване качеството на живот за всички - това е мисията, която Mobilize поддържа и популяризира по време на VIVA Technology, с услуги и решения в областта на мобилността и енергетиката, и чрез силни партньорства.

 • Умни територии: Стартиране на проект с остров Ил д'Йо (Франция), Qovoltis и Enedis, който да асистира на острова в местната програма за енергиен преход.
 • Втори живот на батериите: Индустриално партньорство с германската start-up компания betteries AMPS GmbH за производството на мобилни, модулни и мултифункционални системи за съхранение на енергия.
 • Услуги за мобилност: DUO, BENTO, HIPPO... бъдещите модели на Mobilize за споделена мобилност и куриерски услуги вече имат имена.
 • Хармонизиране на услугите на Mobilize: Zity се превръща в „Zity by Mobilize“, Renault Mobility се превръща в „Mobilize Share“, а решенията Elexent стават „Mobilize Power Solutions“

 

Бъдещата мобилност трябва да бъде интелигентна, по-екологична, по-добре споделена и по-достъпна, от всички и за всички, навсякъде в един по-устойчив свят.

Mobilize излиза извън границите на автомобилния сектор и насърчава екологичен преход чрез гъвкави, устойчиви, ориентирани към употреба мобилни и енергийни решения.

Улесняване интеграцията на електрическа мобилност, подобрено управление на енергията, втори живот и рециклиране на батерии, предлагане на значими и достъпни услуги за мобилност, проектиране на автомобили за специфични цели, разработване на авангардни софтуерни платформи... в това се крие цялата верига на стойността, която Mobilize представя на VivaTech.

 

„Предизвикателствата в областта на мобилността и енергийния преход, са в основата на притесненията, споделени от потребителите, бизнеса, градовете и териториите. Амбицията на Mobilize, чрез своята напълно интегрирана и всеобхватна оферта, е да създаде по-устойчив свят, предоставяйки услуги за мобилност, както и услуги, свързани с енергия и данни. Надграждайки партньорски екосистеми, които допълват нашата собствена, ние искаме да предоставим конкретни решения за насърчаване на екологичния преход и да развием по-достъпна мобилност за хора и стоки, особено в сложна и претоварена градска среда," заяви Клотилд Делбо, главен изпълнителен директор на Mobilize.

 

В подкрепа на територии в техния енергиен преход

За да допринесе за по-устойчиво бъдеще, Mobilize предоставя решения за мобилност и услуги, които допълват традиционната схема за закупуване на автомобили, насърчава по-голямо използване на активите чрез кръговата и споделяща икономика и проектира интелигентни решения за зареждане и съхранение на енергия.

По този начин Mobilize адресира конкретни проблеми с набор от решения, които могат да бъдат интегрирани в интелигентните острови или други интелигентни територии, за да им помогнат да постигнат въглероден неутралитет.

Mobilize сключва партньорство с кметството на остров Ил д'Йо, Enedis и Qovoltis, за да подкрепи острова по пътя му към енергийния преход. Този проект е съвместен подход с местната власт и други партньори по проекта и има за цел да предостави персонализирани съвети и адаптирани решения, които попадат в три основни теми:

 • Ускоряване на интеграцията на електрически автомобили на острова;
 • Оценка на нуждите от гледна точка на иновативна инфраструктура за зареждане и разработване на адаптиран план за въвеждане;
 • Интеграция на електрическа мобилност в цялостния енергиен преход на острова (оптимизирано използване на слънчева енергия в местните енергийни мрежи чрез електрически автомобили: V2G, стационарно съхранение и други).

Този амбициозен проект демонстрира способността на Mobilize да помогне на местните общности да постигнат целите си за въглеродна неутралност чрез съвместен подход.

Renault Group е пионер в разработването на проекти за интелигентни острови от 2018 г. с лансирането на инициатива в Порто Санто, призната от WWF като способна да подпомогне постигането на въглероден неутралитет на територията в рамките на 10 години.

 

Проектиране и индустриализация на иновативни решения за съхранение на енергия за удължаване живота на батериите

Дори след като вече не са подходящи за автомобилна употреба, батериите на електрическите автомобили са все още ценни. След първия си живот в автомобилите и преди да бъдат рециклирани, батериите могат да осигурят енергия за множество приложения.

Mobilize подписва споразумение с „betteries“ – германска start-up компания, силно ангажирана с кръговата икономика - за разработване и сглобяване на мобилна, модулна, мултифункционална енергийна система, която е съставена от автомобилни батерии.

Лесно транспортируема, системата включва от един до четири 2,3 кВтч блока (betterPacks). По този начин тя достигна максимален капацитет от 9,2 кВтч, което е приблизително средното дневно потребление на едно домакинство. Системата предлага допълнителното предимство, че е без вредни емисии и шум и проправя пътя на преносимите генератори на енергия да се превърнат в чисти и мобилни блокове за електрически контакти.

Системата има много приложения, при които връзката с мрежата е невъзможна: строителни площадки, каравани за бързо хранене, съхранение на слънчева енергия, филмови площадки и събития или дори на малки електрически лодки...

Производството на тази иновативна система за съхранение ще започне през септември 2021 г. в Re-Factory на Renault Group във Флан.

 

Предоставяне на услуги за споделена мобилност със специализирани автомобили

Mobilize представя три изцяло електрически решения за мобилност за превоз на хора и стоки: тези персонализирани автомобили са проектирани с фокус върху клиентското преживяване и услуги.

Иновативен дизайн, иновативна маркетингова стратегия: автомобилите, проектирани от Mobilize, не се продават! Потребителите ще плащат само за това, което използват, въз основа на време или пробег.

 • Mobilize DUO е името на автомобила за споделена мобилност.
  • Двуместният Mobilize DUO е изцяло електрически, компактен и свързан автомобил.
  • Проектиран с мисъл на услугите за споделена мобилност, Mobilize DUO е решение за споделена мобилност, адаптирано към нуждите на градовете и операторите.
  • Изграден в съответствие с принципите на кръговата икономика, Mobilize DUO има за цел да съдържа 50% рециклирани материали при производството си и да бъде 95% рециклируем при достигане края на жизнения си цикъл, благодарение на Re-Factory на Renault Group във Флан. 
 • Mobilize BENTO е името на автомобила за доставка или транспортиране на малки стоки
  • Дизайнът на изцяло електрическия Mobilize BENTO е базиран на Mobilize DUO.
  • Товарната му зона е проектирана за транспорт на дребни стоки, с общ обем, достигащ 1 м3.
  • С компактния си дизайн Mobilize BENTO е лесно достъпно и лесно за паркиране решение за търговци и куриери, работещи в градска среда.
 • Mobilize HIPPO е името на модулния автомобил за куриерски доставки.
  • Mobilize HIPPO е лек, изцяло електрически, лекотоварен автомобил, предназначен да адресира проблеми, пред които са изправени доставчиците в градските и извънградските райони, както и зоните с нулеви емисии.
  • Модулно проектиран, Mobilize HIPPO разполага с няколко взаимозаменяеми товарни модула, които отговарят на обхвата на нуждите на своите потребители (хладилен транспорт, доставка на колети и други), с капацитет за съхранение от 200 кг и до около 3 м3.

 

Услуги с марката Mobilize

Mobilize събира няколко инициативи и start-up компании, опериращи в областта на мобилността и енергийните екосистеми, и ги обединява под флага на Mobilize:

 • Zity, услугата за споделена мобилност на Mobilize се превръща в „Zity by Mobilize“.
  • Съвместно дружество на Renault Group и Ferrovial, Zity by Mobilize се предлага в Мадрид от 2017 г., а в Париж и региона от 2020 г.
  • Zity by Mobilize представлява 1250 електрически автомобила (750 в Мадрид и 500 в Париж) и повече от 430 000 клиенти.
  • Услугата Zity by Mobilize ще се разпространи и в други градове през 2021 г.
 • Renault Mobility, услугата за автомобили по наем на Mobilize се превръща в „Mobilize Share“.
  • Mobilize Share предлага широка гама Renault автомобили под наем (градски, седан, семейни, лекотоварни и други), включително селекция от електрически автомобили, които отговарят на лични и професионални нужди. Наемите, обслужвани от агенция, варират от 1 ден до 1 месец, а за еднократни нужди Mobilize Share предлага и 24/7 почасови наеми на самообслужване.
  • Mobilize Share вече присъства в Европа с флота от 15 000 автомобила (включително 4000 електрически) и повече от един милион клиенти.
  • През юни 2021 г. ще стартира първото изцяло електрическо предложение за споделена мобилност на Mobilize Share в Италия, в Бергамо и съседни общини.
 • Решенията на Elexent за зареждане на автопарка се превръщат в „Mobilize Power Solutions“
  • От консултации до проектиране, инсталиране и експлоатация на зарядни станции, Mobilize Power Solutions предлага индивидуални решения до ключ, които покриват всички нужди на своите бизнес клиенти.
  • Mobilize Power Solutions е истински партньор за своите клиенти и има за цел да оптимизира общите разходи за собственост на автопарка, като същевременно помага в развитието на бизнеса.
  • Mobilize Power Solutions включва и стратегии за оптимизация на енергията и възобновяеми енергийни източници в своите предложения.
  • Mobilize Power Solutions е вече оперативно в 11 държави в Европа.

 

Подкрепени на партньорски екосистеми

Много индивидуални и корпоративни клиенти, но също и територии, търсят гъвкави, устойчиви и чисти решения за мобилност.

Амбицията на Mobilize е да съпътства трансформацията на автомобилния сектор и да разчита на екосистемите на допълващи се партньори. “Mobilité360” е идеална илюстрация на този подход. Проектът обединява основните играчи в мобилността - BlaBlaCar, Mobilize, RATP и Uber - около обща визия за утрешната мобилност. Заедно тези лидери на различни мобилности възнамеряват да използват своя допълнителен опит и имат координиран подход, за да предложат по-семпли, по-екологични, устойчиви и споделени решения за мобилност за градовете и гражданите.

 

Марка, мисия... в услуга на възможно най-много хора

Извън границите на автомобилния сектор Mobilize предлага решения и услуги в областта на мобилността, енергията и данните и насърчава устойчива енергийна екосистема, която отговаря на очакванията на потребителите, бизнеса, операторите и териториите.


Теми: mobilize

За Renault Group

Mobilize управлява мобилността, енергията и услугите за данни. Компанията е част от Renault Group. Изградена около отворени екосистеми, Mobilize предлага гъвкави решения за мобилност и насърчава устойчив енергиен преход, в съответствие с целта на Renault Group да постигне въглероден неутралитет и амбицията си да развие стойност от кръговата икономика.

Контакти

Симона Гъдева
Мениджър Връзки с обществеността и социални медии
Симона Гъдева