2022-11-08 07:00Прессъобщение

Qualcomm и Renault Group планират да разширят стратегическото си сътрудничество с Ampere, новата електрическа и софтуерна компания на Renault, за съвместна разработка на централизирана платформена архитектура за софтуерно-дефинирани електромобили

Renault Group и Qualcomm Technologies, Inc. се ангажират с дългосрочно стратегическо сътрудничество, включващо:

• Qualcomm Technologies или един от филиалите на компанията възнамерява да инвестира в електрическата и софтуерна компания Ampere на Renault Group.
  • Съвместна разработка на високопроизводителни IT платформи, базирани на решения Snapdragon® Digital Chassis™ за следващото поколение „софтуерно-дефинирани автомобили“ на Renault Group.
  • Високопроизводителните платформи, известни като „Софтуерно-дефинирани автомобилни платформи“, се очаква да бъдат достъпни през 2026 г. и да бъдат предоставени на автомобилните партньори на Qualcomm Technologies.
  • Сключено е търговско споразумение, обхващащо продуктите на Snapdragon Digital Chassis, поддържащи софтуерно-дефинираната автомобилна платформа за Renault Group.

Renault Group и Qualcomm Technologies обявяват, че възнамеряват да засилят технологичното си сътрудничество в разработването на централизирана IT архитектура, посветена на бъдещото поколение „софтуерно-дефинирани автомобили“ на Renault Group. Известни като платформи за „софтуерно-дефиниран автомобил“ (SDV), високоефективните автомобилни платформи ще бъдат базирани на решения Snapdragon® Digital Chassis™ на Qualcomm Technologies за дигитален кокпит, свързаност и усъвършенствани системи за подпомагане на шофирането (ADAS). Компаниите обявяват, че Qualcomm Technologies или един от филиалите на компанията ще инвестира компанията на Renault Group за електрическа мобилност и технологии, известна като Ampere.

От мобилното устройство до автомобила с напреднала и революционна технология, „софтуерно-дефинирания автомобил“ е бъдещето на автомобилната индустрия: става въпрос за удовлетворяване на очакванията по отношение на функционалност и услуги, същевременно контролирайки сложността и разходите. Renault Group укрепва стратегическото си сътрудничество с Qualcomm Technologies, основен играч в мобилните и автомобилни технологии, за представяне на първата отворена и хоризонтална платформа за „софтуерно-дефиниран автомобил" на пазара. Комбинацията от експертния опит на Renault Group в автомобилните технологии и доказаното лидерство на Qualcomm Technologies във високопроизводителни, енергийно ефективни полупроводници, софтуер и системни платформи ще ни позволят да създадем мащабируема, конкурентна и иновативна софтуерно-дефинирана платформа за автомобили, за да управляваме екосистемата от услуги и да доставяме стойност на нашите клиенти.

Лука де Мео, главен изпълнителен директор Renault Group

В Qualcomm сме горди от връзката си с Renault Group и нашето разширяващо се сътрудничество за съвместно дефиниране на автомобила на бъдещето с водещи полупроводници, софтуер и услуги. Ние сме развълнувани, че решенията ни Snapdragon Digital Chassis играят ключова роля в лансирането на следващото поколение софтуерно-дефинирани автомобили на компанията и спомагат за ускоряване на дигиталната трансформация на автомобилите.

Кристиано Амон, президент и главен изпълнителен директор Qualcomm Inc.

Оборудване на "софтуерно-дефинирания автомобил" с модерни технологични решения

Като част от продължаващото технологично сътрудничество между компаниите, Renault Group и Qualcomm Technologies планират да доставят SDV архитектура от следващо поколение, която използва мащабируеми и гъвкави решения, за да отговори на нуждите и изискванията на новите автомобили.

От 2026 г. автомобилите Renault Group ще използват платформата SDV, включително нови поколения на Snapdragon Digital Chassis, проектирано за нови Android  кокпити. Тази архитектура ще направи изживяването на борда по-завладяващо и персонализирано и ще централизира данните с други функции на автомобила, като усъвършенствана помощ при шофирането (ADAS), каросерия, шаси, телематика, свързаност, комуникации по електропроводи (PLC), безопасност и киберсигурност във физическия компютърен модул (PCU). Това ще оптимизира разходите за хардуер и софтуер, позволявайки свързване към модула за физически интерфейс (PIU), който осигурява зоновия интерфейс със задвижващите механизми на автомобила. Успоредно с това, SDV архитектурата е проектирана да бъде отворена за други автомобилни производители.

Партньорско споразумение: оптимизиране на разходите за „Софтуерно-дефиниран автомобил

Работейки с Qualcomm Technologies, един от световните лидери в областта на полупроводниците и софтуера, Renault Group има за цел да оптимизира своите планове за развитие и комерсиализация чрез подход за съвместна разработка, който осигурява правилните възможности на платформата по отношение на хардуера, софтуер и услуги.

Разрастващото се технологично сътрудничество между Renault Group и Qualcomm Technologies започва през 2018 г. Оттогава Renault Group интегрира платформите Snapdragon Cockpit в мултимедийната система OpenR Link на Renault Megane E-Tech Electric и планира да използва решения Snapdragon Digital Chassis, за да осигури неограничена свързаност и иновативни изживявания в автомобила за шофьора и пътниците.

Renault Group е в челните редици на променящата се мобилност. Подсилена от Алианса с Nissan и Mitsubishi Motors и уникалния си опит в електрическата мобилност, компанията включва 5 допълващи се марки - Renault, Dacia, LADA, Alpine и Mobilize - предлагащи устойчиви и иновативни решения за мобилност на своите клиенти. Установена в повече от 130 държави, Групата продава 2,7 милиона автомобили през 2021 г. В компанията работят повече от 160 000 души, които изповядват нейната цел всеки ден, за да може мобилността да сближи хората. Готова да се справи с предизвикателства както на пътя, така и в лицето на конкуренцията, Renault Group се ангажира с амбициозна трансформация, която ще генерира стойност. Тя е съсредоточена върху развитието на нови технологии и услуги и нова гама от още по-конкурентни, балансирани и електрифицирани автомобили. В съответствие с екологичните предизвикателства, амбицията на Групата е да постигне въглероден неутралитет в Европа до 2040 г.