2022-07-26 10:00Прессъобщение

Резултатите на Renault Group България за първото полугодие на 2022 г. демонстрират ангажимента на компанията към целите на плана „Renaulution”

 • В унисон с амбицията да трансформира бизнеса си, фокусирайки се върху генерирането на стойност, Renault Group България бележи множество пазарни постижения през първото полугодие на 2022 г. Продажбите възлизат на 3244 автомобила, което носи на компанията пазарен дял от над 19%.
 • При пазар с ръст от 4% спрямо 2021 г., марката Renault отбелязва ръст от 14% и увеличава пазарния си дял с почти 1%.
 • Марката Dacia запазва добрите си резултати при всички модели от актуалната гама, като в същото време бързо утвърждава на пазара новолансираните Spring и Jogger.
 • Електрификация:
  • Dacia Spring е най-продаваният електромобил в България.
  • Продажбите на модели от гамата електрически и електрифицирани автомобили Renault E-Tech отбелязват ръст от 130% спрямо първото полугодие на 2021 г.
  • Подготовка за лансирането на Megane E-Tech electric и Austral E-Tech hybrid през второто полугодие.
 • C сегмент:
  • Продажбите на автомобили Renault в сегмент „С“ бележат ръст от над 150% спрямо първото полугодие на 2021 г. и възлизат на почти 30% от всички продажби на марката.
  • Новият модел, който Renault представи в сегмента през 2021 г. – Arkana отбелязва широк интерес на локалния пазар, включително в своята E-Tech hybrid версия, която съставлява 19% от продажбите на автомобила.
  • Лансирана в началото на април, Dacia Jogger се радва на голям интерес и отбелязва 185 регистрации за само 3 месеца.
 • Лекотоварна гама Renault Pro+:
  • С 623 регистрации лекотоварната гама на Renault запазва своята лидерска позиция на пазара.
  • Master остава най-продаваният автомобил в сегмента на средните ванове, а само година след лансирането си Express е новият лидер в сегмента на малките ванове.
  • Обновените Kangoo и Trafic бележат ръст в продажбите си спрямо същия период на 2021 г.

Електрификация

Като основен стълб в плана Renaulution и стратегията за корпоративно-социална отговорност на компанията, електрификацията е важен елемент от пазарните резултати на Renault Group България.

Лансиран през 2021 г., първият електромобил на Dacia - Spring затвърждава амбицията си да предостави електрическа мобилност на възможно най-широка аудитория. Моделът получава заслужено одобрение и става най-продаваният електромобил на българския пазар.

През първото полугодие на 2022 г. Renault се възползва от богатото си предложение електрически и електрифицирани автомобили E-Tech, разширявайки го с лансирането на Captur E-Tech hybrid. Марката увеличава регистрациите си на както електрически, така и електрифицирани автомобили и отбелязва ръст в продажбите на модели от гамата E-Tech от 130%. Renault България се подготвя за още по-динамична втора половина на 2022 г. за гамата E-Tech, белязана от официалното лансиране на Megane E-Tech electric и Austral E-Tech hybrid.

 

„C“ сегмент

Стъпките към повторното завладяване на сегмент „С“ са видимо резултатни през първата половина на 2022 г.

Продажбите на автомобили Renault в сегмент „С“ бележат ръст от над 150% спрямо първото полугодие на 2021 г. и възлизат на почти 30% от всички продажби на марката. Новият модел, който Renault представи в сегмента през 2021 г. – Arkana отбелязва широк интерес на локалния пазар, включително в своята E-Tech hybrid версия, която съставлява 19% от продажбите на автомобила.

Dacia прави своите първи стъпки в сегмента, представяйки изцяло нов модел в гамата си – Jogger. Лансирана в началото на април, Dacia Jogger се радва на голям интерес и отбелязва 185 регистрации за само 3 месеца.

 

Лекотоварна гама Renault Pro+

Благодарение на почти напълно обновената си през 2021 г. лекотоварна гама и с 623 регистрации Renault Pro+ запазва лидерската си позиция на пазара.

Master остава най-продаваният автомобил в сегмента на средните ванове, а само година след лансирането си Express е новият лидер в сегмента на малките ванове.

Напълно обновеното Kangoo, възползващо се от уникалната иновация “Open Sesame by Renault” и отличено с наградата „Международен ван на годината“, и усъвършенстваният Trafic бележат ръст в продажбите си спрямо същия период на 2021 г.

Доволни сме от резултатите, които постигнахме за двете си марки през първото полугодие на 2022 г. Те са доказателство за ангажимента, който нашите локални екипи са поели спрямо стратегическия план Renaulution. Изключително се радваме, че новите модели, които представихме на пазара през последната година – Renault Arkana и Captur E-Tech hybrid, както и Dacia Spring и Jogger видимо се възприемат добре от българските потребители, тъй като те са ключови за двете ни основни цели – електрифициране на гамата и възвръщане на позиции в сегмент „С“. Стартираме втората половина на годината с оптимизъм, подготвяйки се за още вълнуващи лансирания в лицето на Megane E-Tech electric и Austral E-Tech hybrid.

Емил Гърнев, генерален мениджър Renault и Dacia за БългарияЗа Renault Group

Renault Group е в челните редици на променящата се мобилност. Подсилена от Алианса с Nissan и Mitsubishi Motors и уникалния си опит в електрическата мобилност, компанията включва 5 допълващи се марки - Renault, Dacia, LADA, Alpine и Mobilize - предлагащи устойчиви и иновативни решения за мобилност на своите клиенти. Установена в повече от 130 държави, Групата продава 2,9 милиона автомобили през 2020 г. В компанията работят повече от 170 000 души, които изповядват нейната цел всеки ден, за да може мобилността да сближи хората. Готова да се справи с предизвикателства както на пътя, така и в лицето на конкуренцията, Renault Group се ангажира с амбициозна трансформация, която ще генерира стойност. Тя е съсредоточена върху развитието на нови технологии и услуги и нова гама от още по-конкурентни, балансирани и електрифицирани автомобили. В съответствие с екологичните предизвикателства, амбицията на Групата е да постигне въглероден неутралитет в Европа до 2040 г.

Контакти

Симона Гъдева
Мениджър Връзки с обществеността и социални медии
Симона Гъдева