2022-10-28 06:00Прессъобщение

Renault Group сключва споразумение с Emil Frey Group за дистрибуторския бизнес в България

• Renault Group сключва споразумение за продажбата на своето изцяло притежавано дъщерно дружество за внос и дистрибуция на марките Renault и Dacia (включително леки автомобили, лекотоварни автомобили и резервни части) в България.
  • Emil Frey Group ще поеме изцяло дистрибуторския бизнес на Renault Group за държавата.
  • Началото на дейността на новата организация е планирано за декември 2022 г., след предварително одобрение от съответните органи за защита на конкуренцията.

Като част от плана Renaulution, Renault Group преразглежда своята дистрибуторска схема. В този контекст е постигнато споразумение между Renault Group и Emil Frey Group за придобиване на дистрибуторския бизнес на Renault Group в България. С тази транзакция Renault Group има за цел допълнително да укрепи своята позиция на местно ниво благодарение на ефективен бизнес модел, подкрепящ както търговските амбиции, така и високите цели за удовлетвореност на клиентите.

Renault Group избира Emil Frey Group заради богатия им опит в бизнеса с дистрибуция на автомобили. Компанията ще се ползва от дългогодишния опит на местния екип и стабилното партньорство с дилърската мрежа.

Emil Frey е сред водещите вносителски групи в Европа, както по отношение на обем на продажби, така и по брой партньорства с автомобилни марки. Дългогодишен партньор на Renault Group в дистрибуцията на автомобили към крайни клиенти, Emil Frey Group е избрана заради своя богат опит и като вносител. Благодарение на това споразумение, съм уверен, че Renault Group ще постигне своята Renaulution амбиция в България.

Филип Бюрос, старши вицепрезидент, продажби, маркетинг и услуги Renault Group

Emil Frey Group е горд да бъде партньор с Renault и Dacia за дистрибуцията на съществуващата продуктова гама (включително богата гама от високотехнологични електрически автомобили) на Renault Group в България. Ще продължим успешния път на съществуващата дистрибуторска организация на марките, надграждайки с нашата дългогодишна експертиза в региона. Очакваме с нетърпение да продължим да развиваме бизнеса заедно с местната дилърска мрежа.

Герхард Шюрман, главен изпълнителен директор Emil Frey Group

За Frey Group

Emil Frey Group е семейна компания, основана в Швейцария през 1924 г. Дейността на компанията включва всички услуги, свързани с дистрибуцията и продажбата на дребно на нови и употребявани моторни превозни средства, включително внос и продажби на дребно, сервиз и дистрибуция на резервни части, финансиране и решения за мобилност. Групата присъства в 18 европейски страни, включително България.

Renault Group е в челните редици на променящата се мобилност. Подсилена от Алианса с Nissan и Mitsubishi Motors и уникалния си опит в електрическата мобилност, компанията включва 5 допълващи се марки - Renault, Dacia, LADA, Alpine и Mobilize - предлагащи устойчиви и иновативни решения за мобилност на своите клиенти. Установена в повече от 130 държави, Групата продава 2,7 милиона автомобили през 2021 г. В компанията работят повече от 160 000 души, които изповядват нейната цел всеки ден, за да може мобилността да сближи хората. Готова да се справи с предизвикателства както на пътя, така и в лицето на конкуренцията, Renault Group се ангажира с амбициозна трансформация, която ще генерира стойност. Тя е съсредоточена върху развитието на нови технологии и услуги и нова гама от още по-конкурентни, балансирани и електрифицирани автомобили. В съответствие с екологичните предизвикателства, амбицията на Групата е да постигне въглероден неутралитет в Европа до 2040 г.