2021-06-09 08:00Прессъобщение

Renault Group създава Renault ElectriCity: индустриален стълб в електромобилостроенето

 • Renault Group и представителните профсъюзи подписват споразумение за създаването на Renault ElectriCity, ново юридическо лице, обединяващо обектите в Северна Франция: Дуе, Мобеж и Руиц;
 • С амбиция за обем от 400 000 автомобила годишно, Renault ElectriCity ще бъде най-големият и най-конкурентен център за производство на електрически автомобили в Европа;
 • Renault ElectriCity ще допринесе за създаването на 700 директни работни места, разпределени в различните обекти до 2025 г., университет и център за обучение.

 

 

Като част от стратегическия план Renaulution, Renault Group и представителните профсъюзи (CFDT, CFE-CGC, CFTC, CGT, FO и SUD) подписват споразумение за бъдещето на обектите на Renault в региона Hauts-de-France. Това споразумение ражда Renault ElectriCity: юридическо лице, изцяло притежавано от Renault SAS и обединяващо индустриалните обекти в Дуе, Мобеж и Руиц, с общо 5000 служители.

 

С тази стъпка Renault Group се стреми да превърне трите завода в най-конкурентното и ефективно производствено звено за електрически автомобили в Европа, с 400 000 автомобила, произведени годишно до 2025 г. Със споразумението Renault Group си е поставя три основни цели:

 • Да се даде възможност за разгръщане на стабилен и последователен индустриален проект за трите завода;
 • Постигане на оперативно превъзходство благодарение на управленски модел, социален модел и модернизация на производствените обекти;
 • Развитие на привлекателността на Северния индустриален клъстер за изграждане на инфраструктура за ключови компоненти при електрическите автомобили.

 

Създаването на 700 работни места до 2025 г. и ангажимент към икономическата и социална структура

 

За да подкрепи този амбициозен индустриален проект, Renault Group планира да създаде 700 постоянни работни места между 2022 г. и края на 2024 г., с 350 нови попълнения в завода в Мобеж и 350 нови попълнения, разпределени между заводите в Дуе и Руиц. Тези назначения ще се извършват в рамките на споделени подходи с местните мисии по заетостта, Pôle Emploi и всички заинтересовани страни в региона.

Регионът Hauts-de-France разполага с необходимите активи, за да се превърне в европейски еталон по отношение на ноу-хау и производство по цялата верига за създаване на стойност на електрически автомобили. Във връзка с функциите си за научноизследователска и развойна дейност, Renault Group ще си партнира с университети, за да създаде програми за обучение, адаптирани към променящия се автомобилен пазар и ще допринесе за изследователска работа.

 

Renault Group ще участва и в инициативи в партньорство със стартиращи компании и специализирани организации в подкрепа на бъдещите иновации в автомобилния свят, като участва в инициативи от типа „Инкубатор“.

И накрая, тъй като близостта на партньорите на компанията е съществено условие за успех, Renault Group ще работи, за да демонстрира предимствата от позиционирането както на проекта за фабрика за батерии, така и на други партньори, произвеждащи компоненти за електрически автомобили, близо до своите фабрики.

 

"Много съм горд, че участвам в създаването на Renault ElectriCity, символ на ноу-хау и технологични иновации на Renault, и в повишаването на икономическата и социална привлекателност на Hauts-de-France в Европа. Това споразумение, подписано с всички синдикати, е доказателство, че ангажираността на служителите, конструктивният социален диалог и силното местно присъствие са ключови за създаването на стабилен и атрактивен индустриален модел “, каза Лучано Биондо, директор на Renault ElectriCity.

 

 

Основни елементи

 

 • Дуе
  • Заводът ще произвежда първия си електрически модел, Megane E-TECH Electric, на новата модулна платформа на Алианса CMF-EV от 2021 г.;
  • Нов модел от сегмент C на същата платформа ще бъде произвеждан в Дуе;
  • Ще бъде инсталирана нова електрическа платформа, посветена на индустриализацията на автомобили от сегмент B.

 

 • Мобеж
  • Пионер и лидер в сегмента на електрическите ванове в Европа от 10 години с Kangoo Electric, заводът произвежда новите пътнически и лекотоварни версии на Kangoo за Renault и партньорите Mercedes и Nissan и ще произвежда новото Kangoo E-Tech Electric през 2022 г .;
  • В допълнение, на завода ще бъдат възложени и други версии на новото Kangoo.

 

 • Руиц
  • Заводът ще бъде домакин на нова дейност по производство на електрически компоненти.

 

 За Renault Group

Renault Group е в челните редици на променящата се мобилност. Подсилена от Алианса с Nissan и Mitsubishi Motors и уникалния си опит в електрическата мобилност, компанията включва 5 допълващи се марки - Renault, Dacia, LADA, Alpine и Mobilize - предлагащи устойчиви и иновативни решения за мобилност на своите клиенти. Установена в повече от 130 държави, Групата продава 2,9 милиона автомобили през 2020 г. В компанията работят повече от 170 000 души, които изповядват нейната цел всеки ден, за да може мобилността да сближи хората. Готова да се справи с предизвикателства както на пътя, така и в лицето на конкуренцията, Renault Group се ангажира с амбициозна трансформация, която ще генерира стойност. Тя е съсредоточена върху развитието на нови технологии и услуги и нова гама от още по-конкурентни, балансирани и електрифицирани автомобили. В съответствие с екологичните предизвикателства, амбицията на Групата е да постигне въглероден неутралитет в Европа до 2040 г.

Контакти

Симона Гъдева
Мениджър Връзки с обществеността и социални медии
Симона Гъдева